Our office is now open! Contact us today to book an appointment.

Beautiful homes + happy clients

Our Work

WELLS NEXT THE SEA

A newly built contemporary detached house on the Norfolk coast, consisting of home-grown building materials. 

 

The layout design was always going to be a crucial part of the project to execute since the main desirability of the property was always going to be its position and the number of sea views it would have when inside.

wells next the sea new build architecture project side view

Sporle

A large detached house of contemporary design on a self-build development in Norfolk. The house embodies large south-facing windows to take advantage of extensive views from each floor and has a double-fronted presence to the road frontage.

Fakenham

A single-storey dwelling designed to take advantage of the southerly aspect of the plot. The form of two blocks of accommodation with curved metal roofs, linked by two contrasting green-roofed sections, to sub-divide the massing and to create an exciting progression of spaces through the building. To accentuate the contrast, the ‘infill’ sections are finished in a dark colour to contrast with the predominantly white render finish of the exterior walling. 

 

An extended roof to the garage creates a sheltered sitting-out space surrounded by a colonnade of columns, which step across the crinkle-crankle garden wall to intersect the form of the walled enclosure with the shape of the roof and which forms an interesting approach to the proposed entrance gates from the shared driveway.

Little Fransham

A development of four new bungalows to maximise the return and use of the plot area whilst giving the design a lovely aesthetic to the entrance and flow of the entire site.

Dersingham

A single-storey building designed to complement the randomness and variety of the surrounding properties. It incorporates narrow gables with panels of rough-coursed carrstone, which will be matched to the carrstone apparent adjacent buildings to reinforce the impression of ‘fitting-in’ to the locality. 

Openings are grouped in storey-height screens to suggest the infilling of larger openings, and these large openings are spanned by suitable timber lintels in a traditional manner. Dark-stained timber door and window frames are proposed. 

Utilitarian bathrooms and kitchen are arranged along the eastern boundary wall. These are provided with daylight by roof lights arranged in pairs where possible, along the roof slope and above eye-level to avoid overlooking.

Sporle

A grand bespoke double-fronted house on a self-build development, designed in traditional country house style. The H-shaped plan provides an efficient room layout with a generous, full-height, central stairwell.

South Creake

Renovation and extension of a village pub and inn to create a visually striking impact whilst retaining a welcoming high-end traditional pub feeling. 

Snettisham

An exceptional residential development of five new dwellings, incorporating traditional carrstone panels, red interlocking clay pantiles, galvanised rainwater goods and powder-coated aluminium window frames and doors.

Spalding

Bespoke new residential dwelling in Spalding, Lincolnshire. The property has been carefully designed to not impose on its ecological setting within and spanning a pond.

 

Low energy, simplistic and carefully considered A-frame design to simplify the design and also to economise the construction cost.

Whittington

The conversion of farm outbuildings in Whittington to form a 3-bedroom single dwelling.

 

The central open planning living area creates a sense of fresh and light modern space whilst maintaining the traditional feel of a barn conversion.

whittington architectural project front angle

Swaffham

A contemporary house to replace an existing dwelling on the property. A central glazed atrium gives the impression of two separate smaller houses joined together. In combination with low eaves, this house sits comfortably into its rural position next to a stream.

Hunstanton

This small 1930’s bungalow was in need of some attention when we first saw it. The brief to provide a light and airy interior was achieved by adding large dormer windows to the first floor and large French doors to the rear onto the garden. 

 

A new linking extension and the newly-converted garage combine to provide sheltered, semi-independent living space for a grand-parent.

Fakenham

This project provides a sympathetic extension to an existing commercial office space to provide views out of the office from a seated position for the staff. 

 

Adjacent to the office is a private stable block in a traditional agricultural style which is carefully positioned to screen parked office staff vehicles from the roadside.

Dereham

A new bungalow in the style of agricultural outbuildings fits in with the surrounding farm buildings. The approach along a long winding drive arrives at a formal hallway to access a range of bedrooms and an open-plan sitting area, all of which take advantage of open field views to the rear.

Burnham Market

Two contemporary single-storey extensions added to a tired existing dwelling on the north side of a road. This allowed us to provide a fresh and sunny south-facing facade whilst retaining a degree of privacy for sitting outside, together with a vast open-plan living/dining/kitchen space which now opens up directly to the rear garden.

Norwich

This contemporary bespoke new residential dwelling in Norwich, Norfolk, has been carefully designed to achieve certified Passivhaus accreditation, and the form of the dwelling has been considered to minimise the overall construction cost.

Hoe

Extensive extension and alterations to a residential dwelling in Hoe, Norfolk. The property has been fully remodelled with a large open plan extension for family living. Incorporating a fully glazed southern facade and roof terrace to exploit solar gains and views across the rural countryside. A subtle mix of traditional and contemporary materials are visible throughout the properties vernacular.

Syderstone

An impressive collection of five new build houses on a semi-rural plot in Syderstone, Norfolk. Each house has four double bedrooms, including a master bedroom with an en-suite bathroom. The ground floor has a open plan layout filled with light through bi-fold doors which open directly onto the garden. The property also benefits from a contemporary and efficient wood burning stove, a garage and a separate driveway each.

Fakenham

We enjoyed doing this project on our doorstep here in Fakenham, Norfolk. This was a former 1930s bungalow before we extended and comprehensively renovated to create a light, modern and spacious family home.

Starting a new project?

Speak to the Void Architecture team today about your new project. Fill out the form below or call the office on 01328 801536.